GLUVA SOBA

LA FARAONA

lola flores

Nije primereno odgovarati čoveku koji, iz bioloških razloga, nema mogućnost replike. Ali ja ću to svejedno uraditi. Marlone Brando, nisi bio u pravu! Pevanje, istina, u najvećem broju slučajeva ne teži nekim vrhunaravnim umetničkim prosedeima (kao i gluma, tu se slažemo), ali pevanje (kao i gluma), u retkim slučajevima kod retkih pojedinaca, može biti životno oblikotvorna i intelektualno zavodljiva, kao, da se poslužim, Marlone, tvojim primerom, u slučaju jednog Mikelanđela.

To, više nego jasno, izražava primer Lole Flores (Maria DoloresLola“ Flores Ruiz 1923-1995). Pevačica andaluzijskog folklora, flamenko plesačica i glumica, pre svega je ostala upamćena po svojim javnim nastupima izrazito moćne estetske izražajnosti.

U narednom snimku, u kojem Lola Flores javno izvodi pesmu Pena, penita pena, gledalac može videti formalnu besprekornost, istinitost apstraktnog delanja, čistu, verodostojnu emocionalnost… što su sve jasni znaci prisustva pravog umetničkog doživljaja stvarnosti.

I da, Lola Flores nije bila ciganka! Kako je onda uspevala tako snažno da se identifikuje sa romskom kulturom? Na isti način kao što je Tolstoj oživeo Napoleonove ratove a da nije bio ni rođen kada su se oni vodili. Jednostavno, radi se o pravim umetnicima.

No Comments
Previous Post
August 20, 2019
Next Post
August 20, 2019

No Comments

  Leave a Reply

  Related Posts

  Instagram

  • Link u opisu profila: “Sluškinjina priča” toliko uverljivo dočarava jednu uznemirijuću i prilično ekstremnu viziju budućnosti da se morate zapitati koliko je takva sudbina ljudskog roda moguća i ostvariva. Ona nam ne nudi mnogo optimizma i zabavnih momenata, niti lakih rešenja za spas svojih likova ali nam u svom tom beznađu i tami pokazuje snagu ljudskog duha i daje dovoljno nade da ipak postoji neki srećan kraj.
  • Epiteti “fenomen pop kulture” i “otac modernog Holivuda” u slučaju reditelja Stivena Spilberga (Steven Spielberg) su više nego zasluženi. Ozbiljan umetnik i veliki zabavljač, likom i delom predstavlja jednu od najvažnijih figura u filmskoj istoriji. 🔛 link u opisu profila #artademik #spilberg #filmovi #umetnost #kultura #art #film #movies #director
  • RETROSPEKTIVA SPILBERGOVE MAGIJE 🔛 link u opisu profila #spilberg #filmovi #retrospectiva #umetrost #artademik
  • ČAVELA VARGAS - link u opisu profila #artademik #magazin #umetnost #kultura #cavelavargas #chavelavargas #muzika
  • VESTERN U DOBA ANDROIDA na artademik.com
  • VESTERN U DOBA ANDROIDA by @maja.maki.mara.svejedno Žanr koji je predstavljao simbol Holivuda stvorio je najveće glumačke zvezde i najviše je doprineo popularizaciji filmova širom planete. 50-tak godina nakon tog “zlatnog doba” vestern gotovo i da ne postoji, ili je sveden na nivo eksperimentalnih projekata. 🔛 LINK ka tekstu U OPISU PROFILA #artademik #western #filmovi #holivud #hollywood #filmskaindustrija