GLUVA SOBA

LA FARAONA

lola flores

Nije primereno odgovarati čoveku koji, iz bioloških razloga, nema mogućnost replike. Ali ja ću to svejedno uraditi. Marlone Brando, nisi bio u pravu! Pevanje, istina, u najvećem broju slučajeva ne teži nekim vrhunaravnim umetničkim prosedeima (kao i gluma, tu se slažemo), ali pevanje (kao i gluma), u retkim slučajevima kod retkih pojedinaca, može biti životno oblikotvorna i intelektualno zavodljiva, kao, da se poslužim, Marlone, tvojim primerom, u slučaju jednog Mikelanđela.

To, više nego jasno, izražava primer Lole Flores (Maria DoloresLola“ Flores Ruiz 1923-1995). Pevačica andaluzijskog folklora, flamenko plesačica i glumica, pre svega je ostala upamćena po svojim javnim nastupima izrazito moćne estetske izražajnosti.

U narednom snimku, u kojem Lola Flores javno izvodi pesmu Pena, penita pena, gledalac može videti formalnu besprekornost, istinitost apstraktnog delanja, čistu, verodostojnu emocionalnost… što su sve jasni znaci prisustva pravog umetničkog doživljaja stvarnosti.

I da, Lola Flores nije bila ciganka! Kako je onda uspevala tako snažno da se identifikuje sa romskom kulturom? Na isti način kao što je Tolstoj oživeo Napoleonove ratove a da nije bio ni rođen kada su se oni vodili. Jednostavno, radi se o pravim umetnicima.

No Comments
Previous Post
August 20, 2019
Next Post
August 20, 2019

No Comments

    Leave a Reply

    Related Posts

    Instagram

    Instagram did not return any images.