UMETNOST I KULTURA

NEZABORAVNI MODNI MOMENTI NA FILMU

U nameri da se prisetimo najvećih modnih momenata  na filmu neizbežno moramo poći na uzbudljivo putovanje kroz filmsku istoriju.

Naravno, krećemo od perioda velikih klasika. Prvi u nizu, “Prohujalo sa vihorom” (Gone with the Wind, 1939) pamtimo po emotivnim scenama, impresivnim dijalozima i jednom od najsnažnijih ženskih likova, ponosnoj i neustrašivoj Skarlet O’Hari, ali i po fantastičnoj kostimografiji. Raskošne haljine koje je ova filmska heroina nosila vizuelno su dočaravale svu snagu ali i prikrivenu ranjivost njenog karaktera.

U kutku filmskih sećanja ljubitelja mode važno mesto zauzima i “Kazablanka” (Casablanca, 1942), očaravajuća romantična drama koja osim odličnih glumačkih ostvarenja i nezaboravnih replika obiluje i efektnim modnim momentima. Elegantni kostimi i luksuzni šeširi koji su savršeno isticali prirodnu ženstvenost Ingrid Bergman ostaju u senci kultne scene u kojoj je Hemfri Bogart nosio čuveni mantil modne kuće “Barberi”.

Neizbežna stanica na putovanju kroz istoriju mode na filmu nalazi se na adresi legendarne filmske i modne ikone, Merilin Monro. U jakoj konkurenciji upečatljivih modnih komada koje je ova plavuša proslavila ističe se tzv. “lebdeća” bela haljina. Filmski kadar u kome Merilin stoji iznad ventilacionog otvora u filmu “Sedam godina vernosti” (The Seven Year Itch, 1955) i pridržava svoju haljinu, postao je neuporedivo poznatiji od samog filma. U prilog važnosti ovog filmskog trenutka govori i činjenica da je ta čuvena haljina 2011. godine  prodata na aukciji za neverovatnih 4.6 miliona dolara.

Ljubav mode i filma verovatno nikada nije bila lepše dočarana nego u Felinijevom “Slatkom životu” (La Dolce Vita, 1960). Savršeno skrojena odela koja je nosio Marčelo Mastrojani postala su simbol muške elegancije i najbolja demonstracija raskoši italijanske mode.

Jedna od najvećih modnih ikona u istoriji bez svake sumnje je legendarna Odri Hepbern, glumica koja je svojom urođenom elegancijom i damskim stavom postala sinonim prefinjenosti i besprekornog stila. Brojni su filmovi u kojima je Odri igrala perfektno stilizovane likove, ali je “Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s, 1961) obeležio njenu karijeru. Scena u kojoj neodoljiva Holi Golajtli stoji ispred izloga u maloj crnoj haljini, sa šeširom i rukavicama, postala je antologijska.

Kad smo u tom period 60-tih,  ne smemo nikako zaboraviti “Boni i Klajdai” (Bonnie and Clyde, 1967), najbolje stilizovan tandem lopova u filmskoj istoriji. Fej Danavej u kratkom džemperu, sa maramom oko vrata i beretkom na glavi predstavlja jedan od najefektnjih modnih prizora ikada zabeleženih na filmskoj traci.

Ako su filmovi do 70-ih prikazivali lepotu klasične mode, onda su oni, nastali decenijama kasnije, jasno demonstrirali svu lepotu slobode i različitosti, kako životne tako i modne. Kada pomislite na glumicu Dajen Kiton verovatno vam je prva asocijacija “Eni Holi” (Annie Hall, 1977), čuvena junakinja istoimenog filma Vudija Alena. Ova vrcava Njujorčanka, u muškim odelima i, za to doba vrlo neobičnoj androgenoj estetici, odudarala je od konzervativnih modnih trendova i postala neiscrpna inspiracija za stvaranje novih.

Krajem 70-tih stupaju na snagu mjuzikli, “Groznica subotnje večeri” (Saturday Night Fever, 1977) i “Briljantin” (Grease, 1978), i modni sledbenici padaju pod uticaj disko ritmova, a Džon Travolta i Olivia Njutn Džon postaju najveće modne ikone toga vremena.

Šarenolike i neumerene 80-e će i u filmskom svetu ostati upamćene po najvećim modnim promašajima i ludostima. Komedije sa tematikom tinejdžerskih odnosa i avantura, kao najpopularnije u toj deceniji, savršeno su se uklapale u ovu veselu estetiku. “Jutarnji klub” (The Breakfast Club, 1985) i “Lepotica u ružičastom” (Pretty in Pink, 1986) samo su neki od filmova čije su junake tinejdžeri širom sveta kopirali. “Flešdens” (Flashdance, 1983), “Futluz” (Footloose, 1984) i “Prljavi ples” (Dirty Dancing, 1987) su nastavili niz mjuzikala sa jakim uticajem na modne trendove, a grejači i pocepane majice su postali obavezni komadi u ormanu svake moderne devojke.

Malo svedenije 90-e nastavile su u smeru mešanja stilova i spajanja naizgled nespojivih komada garderobe. Muzička industija uzima primat nad diktiranjem trendova, a filmovi značajni u modnom smislu postaju retkost. Džulija Robers u crvenoj haljini u filmu “Zgodna žena” (Pretty Woman, 1991), i komplet koji je nosila Uma Turman u “Pretparačkim pričama” (Pulp Fiction, 1994), izdvajaju se u mnoštvu neupečatljivih filmskih kostima iz tog vremena.

Pri kraju ovog putovanja ulazimo u novi milenijum i dve decenije koje obiluju filmskim ostvarenjima sa basnoslovnim budžetima i impresivnom kostimografijom. Iako to više nisu veliki filmovi koji će jednog dana postati klasici, niti je njihov uticaj na modne trendove značajan kao nekada, vizuelni efekat koji ostavljaju je neosporan. “Đavo nosi Pradu” (The Devil wears Prada, 2005), “Sex i Grad” (Sex and the City, 2008), “Koko pre Šanel”(Coco Before Chanel, 2009), “Veliki Getsbi” (The Great Gatsby, 2015), samo su neki od filmova koje ćemo pamtiti po veličanstvenim kostimima.

No Comments
Previous Post
July 18, 2019
Next Post
July 18, 2019

No Comments

    Leave a Reply

    Related Posts

    Instagram

    Instagram did not return any images.