UMETNOST I KULTURA

SERIJAL PREPORUKA: SLUŠKINjINA PRIČA – THE HANDMAID’S TALE

Ponuda mnogobrojnih televizijskih produkcija je do te mere bogata i raznovrsna da se svaki ozbiljniji serijofil suočava sa dilemama skoro pa šekspirovskih srazmera. Šta gledati a šta ne, pitanje je sad? 

U želji da malo pomognemo sa izborom u beskraju aktraktivnih naslova, započinjemo serijal preporuka i recenzija serija koje vredi pogledati.

Sluškinjina priča (The Handmaid’s tale) –  Spora distopijska radnja i melanholična estetika nisu baš najbolja preporuka za letnju razonodu ali ovo i nije serija namenjena lakoj zabavi, ona je jedna od onih koja vas navodi da razmislite, da se iznervirate, naljutite, zabrinete i nestrpljivo čekate šta će sledeće da se dogodi.

Zasnovana na istoimenom romanu Margaret Atvud, radnja serije je smeštena u ne tako dalekoj budućnosti u kojoj su SAD posle civilnog rata postale Gilead, totalitarno društvo koje se bazira na verskom fanatizmu i strogoj klasnoj podeli. Muškarci imaju sve privilegije i moć dok su žene obespravljene, potčinjene i ponižene u svakom smislu.

Posebno značajnu ulogu imaju tzv. sluškinje, mali deo žena sposobnih za rađanje koje se dodeljuju privilegovanim parovima kako bi im obezbedile potomstvo. Kroz perspektivu borbe za opstanak jedne od sluškinja, nesalomive Džun koju do perfekcije igra Elizabet Mos, ali i brojne kompleksne likove pratimo sve strahote ovog surovog sveta. Kvalitetu serije pored fenomenalne glumačke ekipe (Ivon Strahovski, Alexis Bledel, Džozef Fajns između ostalih) najviše doprinosi i scenario koji uprkos sporijem tempu radnje uspeva da konstantno drži pažnju fokusirajući se na preciznu razradu likova, njihove  međusobne odnose i posebno efektne unutrašnje monologe glavne junakinje.

“Sluškinjina priča” toliko uverljivo dočarava jednu uznemirijuću i prilično ekstremnu viziju budućnosti da se morate zapitati koliko je takva sudbina ljudskog roda moguća i ostvariva. Ona nam ne nudi mnogo optimizma i zabavnih momenata, niti lakih rešenja za spas svojih likova ali nam u svom tom beznađu i tami pokazuje snagu ljudskog duha i daje dovoljno nade da ipak postoji neki srećan kraj.

Dakle, ako volite kompleksne serije koje zahtevaju malo više posvećenosti, ovo je odličan izbor. Završena je treća sezona tako da je ova serija idealna za sve ljubitelje tzv. bindžovanja odnosno gledanja velikog broja epizoda u nizu.

No Comments
Previous Post
August 21, 2019
Next Post
August 21, 2019

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram

    Instagram did not return any images.