UMETNOST I KULTURA

SERIJAL PREPORUKA: UBITI IV – KILLING EVE

Nastavljamo sa preporukama i danas vam predstavljamo seriju koja je jedan prilično redak i neobičan televizijski primerak.  Već posle prve sezone svojom originalnošću osvojila je kritiku i publiku a nakon završene druge zasluženo je mnogi smatraju jednom od najboljih serija u poslednjoj deceniji.

Ubiti Iv (Killing Eve)Koktel od naizgled nespojivih sastojaka, savršeno smućkan i neodoljivo ukusan. Dakle, ima ovde za svakoga po nešto, od neizvesnosti Hičkokovih trilera, preko Koenovske tragikomedije do karikaturnih crta svojstvenih za likove filmova Vesa Andersona. Sama radnja je naizgled poznata, stara dobra igra mačke i miša, konstatno nadmudrivanje između serijskog ubice i policijskog agenta. Međutim, u slučaju glavnih junakinja ove serije ništa nije jednostavno i crno-belo. Vilanel nipošto nije uobičajan psihopata i ubica na kakvog smo navikli, ona je neodoljivo luckasta, detinjasta i razmažena, sposobna da sve one emocije koje ne oseća savršeno odglumi. Njoj je ubijanje prirodna potreba i posao koji obavlja sa uživanjem, onako usput dok doručkuje ili obavlja neke svakodnevne aktivnosti. Britanska glumica Džodi Komer je najblaže rečeno fantastična u ovoj ulozi (za koju je pre nekoliko dana dobila Emi nagradu), ona ni u jednom trenutku ne upada u zamku preglumljavanja, njena Vilanel je ozbiljna ali neodoljivo simpatična negativka koju je jako teško mrzeti. Sa druge strane imamo Iv, ništa manje intrigantnu agentkinju MI5 kojoj neobična povezanost sa Vilanel pomaže da pobegne od dosadne svakodnevice i zadovolji svoj avanturistički duh. Sandra Ou je pokazala kolikim glumačkim opsegom raspolaže još u seriji “Uvod u anatomiju” pa njena savršena izvedba ove uloge nije naročito iznenađenje.

Odnos između Vilanel i Iv, kao srž cele priče je potpuno nepredvidiv, apsurdan i zbunjujuć, one se istovremeno preziru i obožavaju i samo zbog njih dve, mimo svih drugih kvaliteta vredi dati šansu ovoj neobičnoj seriji.

Skoro je završeno emitovanje druge sezone, svaka ima po 8 epizoda, taman da se brzo nadoknadi ako ste je propustili.

No Comments
Previous Post
September 26, 2019
Next Post
September 26, 2019

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram

    Instagram did not return any images.