GLUVA SOBA

PREKRASNA

Zvali su je „bosonoga diva“, zbog toga što je uvek nastupala bosa, u znak solidarnosti sa siromašnima. Njena umetnost izdigla ju je iz siromaštva iz kojeg je i sama potekla, i u kojem je provela veći deo svog života, mnogo pre nego što je postala slavna i materijalno situirana. Prostori kojima se kretala Sezaria Evora (Cesaria Evora 1941-2011) prostori su u kojima se prepliću egzistencijalna bol i dečja opijenost životom, mukli vapaj tuge i duhovno sjedinjenje s jecajem iz slamene udžerice.

Pesma Petit pays jednostavnim, ali biranim rečima govori o ljubavi prema svojoj zemlji i njenim snolikim krajolicima, ali i o teškom siromaštvu koje se, opet, sa svakim novim danom pobeđuje lepom muzikom, očuvanjem tradicije i viškom ljubavi. Nije potrebno da razumete kreolski dijalekat portugalskog jezika; dovoljno je da zaronite, goli, u ritam i boju Evorinog glasa, da je pažljivo gledate u oči, i tu, pred vama, otvoriće se čudesan ambis emocija, razumevanja, topline i nepatvorene empatije.

Kada posmatram ovu čudesnu ličnost, kada slušam njen glas, uvek sebi postavim jedno pitanje na koje nikada nigde, ni u jednoj knjizi, ni u jednoj priči ili prizoru, nisam naišao. Pitanje glasi: Ako postoji Bog – nije li on možda ženskog roda?

No Comments
Previous Post
July 8, 2019
Next Post
July 8, 2019

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram

    Instagram did not return any images.