UMETNOST I KULTURA

DžIM MORISON U SVOM STILU

Sigurno ste bar jedno čuli numere poput „Light my fire“, „Touch me“, „Break On Through (to the other side)“, „The End“,„Riders On the Storm“ itd. Reč je o revolucionarnom otkruću šezdesetih godina, sastavu „The Doors“,  pod vođstvom najkontraverznije ličnosti koju je svetska scena ikada imala. Predstavljamo vam nekoliko interesantnih činjenica o legendarnom „Kralju Guštera“ – Džim Morisonu.

KRALJ GUŠTERA

Ovaj nadimak stekao je nakon objave pesme „Celebration of The Lizard“ – „Proslava guštera“ koja je sadržala sledeću rečenicu: „Ja sam Kralj Guštera, ja mogu sve“.

BLUZ PRE ROK-EN-ROLA

Iako su Dorsi bili poznati kao rok grupa, Džim Morison je voleo muziku Elvisa Prislija, Frenka Sinatre, Pegi Li i Tomaza Albinonija. U doba kada su Dorsi bili na vrhuncu slave, omiljeni pevač Džima Morisona bio je Frenk Sinatra, što se moglo čuti u stilu njegovog pevanja. Tako Dorsi postaju sastav koji pravi najmoćniji koktel „rok-en-rola“, „džeza“ i „bluza“.

FESTIVALI

Džim Morison je imao priliku da sa Dorsima 1969. godine nastupa na legendarnom festivalu „Vudstok“. Nastup su odbili. Postojalo je više razloga zašto su to učinili. Rej Manzarek je tvrdio da je odbijanje nastupa na „Vudstoku“ bila glupa odluka, dok su oni koji su poznavali Morisona tvrdili da on nije voleo da nastupa na otvorenom.

PROBLEM SA ASTMOM

Džim je imao ozbiljan problem sa astmom, lekari su mu za lečenje prepisali lek Maraks, koji je koristio kao inhalator. Taj lek kasnije zabranjen u Sjedinjenim Država jer je u kombinaciji sa alkoholom mogao da izazove smrt.

DžIM i NJEGOV AUTOMOBIL

Svako ko je bio na suvozačevom mestu Morisonovog Ford Mustanga, zažalio je zbog te odluke. Džim je voleo brzu vožnu, često je vozio u suprotnom smeru i namerno udarao svoj automobil da bi plašio ljude koji su se u tom momentu nalazili sa njim u vozilu.

GENIJE

Džimov IQ bio je neverovatnih 149 i mnogi ljudi bili su svesni njegove inteligencije. Diplomirao je pozorišnu umetnost na Univerzitetu „UCLA“. Pored muzike, jedno vreme se bavio i filmom. Za vreme studija snimio je dva filma, „Prva ljubav“ i „Obscura“.

HAPŠENjE NA BINI

Nakon kašnjenja na jednom koncertu, Morison je bio izuzetno besan zbog načina na koji je tretiran od strane policije, a kada je izašao na binu, svoje mišljenje podelio je sa publikom koja ga je bodrila. Nastavio je sa provociranjem policije koja je prekinula koncert, a Džim je bio uhapšen. Prva je rok zvezda, uhapšena u toku koncerta.

NIKADA VIŠE U ED SALIVEN ŠOU

Kada su se Dorsi pojavili u emisiji kod Eda Salivena (nekada je to za muzičare bila ogromna stvar) rečeno im je da u toku nastupa promene rečenicu iz pesme „Light My Fire“ „devojko mi ne možemo više od ovoga“ u „devojko mi ne možemo bolje od ovoga“. Postoje različita svedočenja o tome da li je Morison namerno odbio dogovor ili je jednostavno to zaboravio u trenutku nastupa koji je išao uživo na televiziji.  Svakako, bilo je to prvo i poslednje gostovanje u ovom šou programu.

KLUB 27

Morisonova tragična smrt u dvadesetsedmoj godini života svrstala ga je u „Klub 27“. Ovom neslavnom klubu pripadaju i Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Kurt Kobejn, Ejmi Vajnhaus, Anton Jelčin i mnoge druge slavne ličnost.

PRVA LJUBAV

Dok je živeo na Floridi, Džim Morison bio je u vezi sa Meri Verbelou. Veza je trajala nekoliko godina, Rej Manzarek je Meri opisivao kao Džimovu „prvu ljubav“, a u njenu čast Džim napisao je „kratku ljubavnu pesmu… The End“.

REKLAMA ZA „BJUIK“

Godine 1968. nakon što su Dorsi završili sa svojom turnejom po Evropi, Morison je ostao da živi u Londonu i da radi na svojoj poeziji, dok se ostatak benda vratio u SAD. Predstavnik automobilske kompanije „Bjuik“ kontaktirao je članove Dorsa i ponudio im je pristojnu svotu za upotrebu pesme „Light My Fire“ u „Bjuikovoj“ reklamnoj kampanji, Rej Manzarek, Robi Kriger i Džon Densmor prihvatili su ponudu, dok je Džim u svom stilu „nestao sa lica zemlje“. To je bio događaj koji je prekinuo prijateljstvo među članovima Dorsa, tvrdio je Bil Sidon, nekadašnji organizator turneja benda. Od tada sve je bilo poslovno.

No Comments
Previous Post
03/12/2020
Next Post
03/12/2020

No Comments

    Leave a Reply