UMETNOST I KULTURA

SERIJAL PREPORUKA: „THE QUEEN’S GAMBIT“

Period zimskih praznika koji uskoro predstoji pravo je vreme da pogledamo sve one serije i filmove koje u haosu svakodnevnih obaveza nismo uspeli da ispratimo. Jedan od naslova koji zaslužuje da se nađe na samom vrhu liste za praznično bindžovanje je „The Queen’s Gambit“, po mnogima, najbolja serija Netflix produkcije u protekloj televizijskoj sezoni.

Radnja smeštena u konzervativne pedesete, upoznaje nas sa glavnom junakinjom Elizabet Hamond, vanserijski talentovanom šahistkinjom čiji trnovit životni put pratimo od perioda ranog detinjstva. Koliko priča o jednoj nesvakidašnjoj osobi, o tome koliko veliki talenat može predstavljati blagoslov, ali istovremeno i težak teret, ova serija na suptilan način provlači i mnogo šire teme kakve su emancipacije i borba žena za mesto u muškom svetu. Pored svega, „The Queen’s Gambit“ nam pruža priliku da malo bolje upoznamo šahovski svet i otkriva nam male tajne ove velike igre.

Ana Tejlor- Džoj je u više navrata dokazala da raspolaže ozbiljnim glumačkim umećem i sposobnošću da odmereno i lagodno dočarava atipične i komplikovane likove, pa se tako i u ulozi Elizabet odlično snalazi. Očaravajuća kostimografija i scenografija savršeno nadopunjuju snažan utisak koji ostavlja Anina izvedba.

Serije o kojima se teško pronalaze negativne kritike često umeju da ostave razočaravajući utisak i retko kada ispune visoka očekivanja. Na sreću, već nakon prve epizode postane jasno da nema tih pohvala za koje možemo reći da su preterane ili da ih „The Queen’s Gambit“ ne zaslužuje.

No Comments
Previous Post
12/12/2020
Next Post
12/12/2020

No Comments

    Leave a Reply