UMETNOST I KULTURA

NEOBIČNI MUZEJI SVETA

Da li nam muzeji ponekad mogu pružiti malo zabave? Čini se da mogu. Mnogi od muzeja širom sveta, koje danas možemo posetiti, svojim neobičnim eksponatima, sadržajima, izložbama privlače našu pažnju.  

Predstvaljamo vam listu neobičnih muzeja sveta.

PODVODNI MUZEJ, KANKUN, MEKSIKO

Podvodni muzej nalazi se na obalama Kankuna i da bi ga posetili morate obući odelo za ronjenje.  Šest metara ispod površine mora nalazi se 500. skulptura koje su izrađene od morskog betona, svaka od njih pričvršćena je za morsko dno. Na većini ovih skulptura prikazane su ljudske figure u različitim religioznim, političkim i socijalnim okruženjima.

MUZEJ NEUSPELIH VEZA, ZAGREB, HRVATSKA

Za mnoge neuspele veze predstavljaju nešto što želimo što pre da zaboravimo. Ipak, Muzej neuspelih veza u Zagrebu čuva neke ljubavi od zaborava, snimke iz ispovedaonica, stvari koje su nekada bile lepe uspomene, a danas stvaraju knedlu u grlu. U moru sitnica posebnu pažnju privlači i sekiru koju je jedna žena koristila dok je uništavala nameštaj bivšeg partnera. Jedan je i  od najinovativnijih muzeja u Evropi koji, iako čuva mnoštvo stvari koje nam mogu izmamiti suze, sa druge strane na komičan način prikazuje neke od najtežih događaja u našim životima.

MUZEJ ŠPIJUNA, VAŠINGTON, SAD

Ako ste ljubitelj Džejms Bonda i drugih agenata i špijuna, ovaj muzej će sasvim sigurno privući vašu pažnju. U Muzeju špijuna se nalaze neke od najinteresantnijih, unikatnih špijunskih predmeta ljudi koji su se bavili špijuniranjem. Skriveno oružje, minijaturne kamere, lažni novac samo su deo predmeta koji su izloženi u muzeju.

MUZEJ SELFIJA, LAS VEGAS, SAD

Muzej selfija nalazi se u Las Vegasu i posvećen je nauci, umetnosti i kulturi samopredstavljanja. Ima za cilj da stvara kolekciju autoportreta uz pomoć scenografije i interaktivnih instalacija uz pomoć kojih postajete pravi umetnik fotografije. Nije jedini muzej ovog tipa. Od nevadno Muzej selfija možemo posetiti i u Beogradu.

MUZEJ VAMPIRA, LES LILAS, FRANCUSKA

Pariz je poznat kao grad ljubavi, ali u njegovom pregrađu nalazi se mali privatni muzej posvećen vampirima, pa ukoliko ne želite da dajete krv, možda je bolje da ga zaobiđete. U ovom muzeju nalaze se predmeti koji će vašu svakodnevnicu pretvoriti u noć veštica. Vlasnik ovog malog neobičnog muzeja, koji je po danu profesor engleskog jezika, a noću vampirolog, pomoći će vam da saznate sve o vampirima.

MUZEJ LOŠE UMETNOSTI, SAMERVIL, SAD

Bezbroj muzeja širom sveta čuvaju neka od najlepših umetničkih dela. Međutim, postoje i oni koji se bave sakljupljanjem dela koja se nisu istakla svojom lepotom, ali ipak imaju nešto interesantno u svojoj ružnoći što nam privlači pažnju. Muzej loše umetnosti, koji se nalazi u Samervilu, u Sjedinjenim Američkim Državama, jedan je od takvih. Psihotični nadrealizam, mutni pejzaži, slike koje su namerno pravljene da budu loše, samo su neki radova koje možete videti.

MUZEJ TORTURE, AMSTERDAM, HOLANDIJA

Amsterdam ima veliki broj muzeja, od onih koji su posvećeni delima Rembranta, Van Goga, do onih koji se ističu neobičnim eksponatima i time će daleko lakše privući pažnju turista. Amsterdamski Muzej torture ide korak dalje i pruža nam uvid u mračnu prošlost Starog kontinenta. Saznajte koji su se uređaji koristili za mučenje u prošlosti, ili nešto o 40 unikatnih instrumenata koji su nekada davno nanosili bol i po koji vrisak.

MUZEJ INSTANT NUDLI, OSAKA, JAPAN

Ovaj muzej koji se nalazi u Osaki, posvećen je inovatoru hrane, Momofuku Andu i istoriji instant nudli. Sadrži kolekciju od 800 paketa instant nudli koje su poređane hronološkim redosledom.

Instant nudle stvorene su u Japanu i postepeno su osvajale svet. Ovaj mali muzej može da se pohvali da ima sopstvenu fabriku nudli i posetioci mogu sami da naprave nudle i da ih preliju sa sosom po izboru.

MUZEJ KLOVNOVA, DELAVAN, SAD

Muzej klovnova osnovan je 1987. godine, u čast izvanrednoj istoriji klovnova i cirkusa. U njegovom sklopu nalazi se i istraživački centar i kuća slavnih.

Kuća slavnih ima za sada šezdesetjednog člana. Glavne atrakcije su predmeti poznatih klovnova, mini automobili, kojima je nekada upravljao poznati klovn Čester “Bobo“ Beret, koferi puni kostima, postera i rekvizita za kolekcionare.

MUZEJ MAFIJE, LAS VEGAS, SAD

Mnogi kažu da je Las Vegas bio bolji kada je bio “pod upravom mafije“. Da li je zaista tako?

Zavirite u Muzej mafije (formalno poznat kao Nacionalni muzej organizovanog kriminala) i otkrijte sami. Muzej se nalazi u prostorijama nekadašnjeg suda u centru Las Vegasa, gde su nekada procesuirani zloglasni članovi mafije, od Frenkija Rozentala, Tonija Spilotra do Al Kaponea i Čarlsa “Lakija“ Lučana. Eksponati su fokusirani na najbolje ili najgore (sve zavisi od toga kako vi to posmatrate).

Saznajte više o prisluškivanjima, oružju, iznudama, destilerijama iz vremena Velike ekonomske krize, barovima, starim električnim stolicama i gasnim komorama i mnogim drugim atrakcijama koje ovaj muzej pruža.  

No Comments
Previous Post
08/08/2020
Next Post
08/08/2020

No Comments

    Leave a Reply