UMETNOST I KULTURA

FILMSKI KLASIK: “NEKI TO VOLE VRUĆE” (1959)

Došao je red na nešto klasično, slatko i lagano. Za povratak u neka lepa filmska vremena kada su se snimale komedije koje nisu vulgarne, usiljene i opterećene lažnom političkom korektnošću. Vrsta filmova koja u Holivudu poslednjih 20-tak godina polako, ali sigurno, izumire.

Čini se da je filmska istorija loša učiteljica, ili su moderne filmadžije nezainteresovane da nešto nauče od svojih prethodnika, velikih majstora ovog žanra kakvi su bili Bili Vajlder i Džon Hjuz. “Some Like it Hot” je jedan od najboljih primera kako sladunjava komedija može postati filmski klasik. A premisa je više nego jednostavna. Dvojica muzičara koji su slučajno postali svedoci mafijaškog obračuna prinuđeni su da pobegnu iz grada pa tako smišlaju plan da se prerušeni u žene pridruže ženskom bendu i otputuju u Majami. Od snalaženja u novim ulogama do različitih odnosa koji uspostavljaju sa pravim ženama, ovaj “šekspirovski” zaplet pruža mogućnost za bezbroj urnebesnih situacija koje su u ovom filmu tako prirodne i odlično tempirane

Naravno da veliki deo zasluga ide scenariju i režiji, ali ono što ovaj film izdvaja i po čemu se pamti su glumci. Genijalni Džek Lemon, Toni Kertis i Merilin Monro igraju svoje uloge kao da su one skrojene po preciznim merama njihovih glumačkih sposobnosti. Bez greške, sa neverovatnom lakoćom i šarmom.

Možda na prvi pogled ne deluje tako ali ovo je poseban, vanvremenski film, koji je svoje mesto među najboljima uspeo da pošteno zasluži i više od pola veka sačuva. Dovoljan razlog da se ne sme propustiti.

No Comments
Previous Post
12/01/2021

No Comments

    Leave a Reply