KROZ GRAD

KNJIŽEVNI FESTIVAL KROKODIL 2020: REMAKE/REMODEL

Dvanaesti književni festival KROKODIL, biće održan 28, 29. i 30. avgusta u Beogradu, na otvorenom, ispred Muzeja Jugoslavije. Novina je to što će ovogodišnji fest biti besplatan, ali zbog epidemiološke situacije broj posetilaca biće ograničen. Zainteresovani svoje mesto mogu rezervisati putem e-mail adrese: office@krokodil.rs.

Zbog ograničenog broja posetilaca ovogodišnji festival će celokupan program prenositi uživo putem YouTube kanala i Facebook stranice @KrokodilEngagingWords, kao i putem zvanične web stranice KROKODIL FESTIVALA.

NAZIV FESTIVALA I SIMBOLIKA

Festival nosi naziv „Remake/Remodel“, prema čuvenoj pesmi „Roxy Music“ iz 1972. godine.

„S obzirom da već neko vreme, zbog pandemije COVID-19, živimo u ambijentu takozvane „nove normalnosti“ i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo nam je postalo jasno da su nam za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju. Zbog ovoga smo odlučili da preuzmemo naslov čuvene pesme „Roxy Music“ iz 1972. godine – „Remake Remodel“ – ali i da ga osavremenimo te da mu damo potpuno novo, drugačije značenje“, poručuju organizatori.

PROGRAM KROKODIL FESTIVALA 2020

PETAK, 28. AVGUST OD 20.00 ČASOVA

Predstavljanje autora iz Srbije i regiona: Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković.

Putem video linka u program će se uključiti Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

SUBOTA, 29. AVGUST OD 20.00 ČASOVA

Predstavljanje autora: Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Biljana Đurđević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović.

Putem video linka u program će se uključiti Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program ovogodišnje manifestacije će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

TRIBINE I DEBATNI PROGRAM

I ove godine, festival Krokodil će organizovati razne tribine u okviru kojih će se govornici baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu i nedelju, 29. i 30. avgusta od 11.00 časova, u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

SUBOTA, 29. AVGUST OD 11.00 ČASOVA

Debata Egzil u drugi jezik“ u okviru koje će se govoriti o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.

Debata Osvajanje slobode“ u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.

NEDELJA, 30. AVGUST OD 11.00 ČASOVA

Debata Anti/Fašizam“ na kojoj će biti reči kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.

Debata Solidarnost“ posvećena nedavnoj eksploziji koja je potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom. Govoriće se o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.

HUMANITARNA AKCIJA

Festival Krokodil 2020. imaće i humanitarni karakter. Putem platforme Donacije.rs biće predstavljena humanitarna akcija „Remake-Remodel Lebanon“. Prikupljena sredstva za pomoć ići će onima koji su posle razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova.

S obzirom na to da je ulaz na ovogodišnji festival besplatan, posetioci su pozvani da umesto kupovine karata uplate simbolični iznos za humatinatnu akciju. Uplata se može izveštiti putem računa Udruženja Krokodil, broj računa: 170-0030039599000-25, prima: Udruženje KROKODIL Karađorđeva 43, Beograd s napomenom Donacija za Festival KROKODIL 2020, ali i putem donatorske kutije u KROKODIL Centru ili na samom Festivalu.

No Comments
Previous Post
20/08/2020
Next Post
20/08/2020

No Comments

    Leave a Reply