UMETNOST I KULTURA

FILMSKI TANDEMI: TIM BARTON I DŽONI DEP

Johnny Depp and Tim Burton

Dokaz da uspeh u filmskom svetu  u najvećoj meri zavisi od timskog rada i posebne hemije koja nastaje u odnosu između reditelja i glumaca, kao i samih glumačkih partnera, predstavlju najslavniji filmski tandemi.

Jedan od sigurno najzanimljivijih „dueta“ na velikom platnu dolazi nam u sastavu dvojice atipičnih, luckastih i beskrajno talentovanih umetnika, reditelja Tima Bartona i glumca Džonija Depa. Nakon trideset godina saradnje i 9 filmova koje su zajedno snimili, njihova imena su postala sinonim upečatljivog izraza, a očekivanja publike i kritike od zajedničkih filmova su sa svakim zajedničkim filmom bivala sve veća.  

Ukoliko se vratimo na sam početak ove uspešne saradnje, od prvog filma „Edvard Makazoruki“  već je bilo jasno da se Depov nesvakidašnji glumački talenat i sklonost ka bizarnim ulogama savršeno uklapaju u Bartonovu rediteljsku viziju i specifičnu estetiku. Autentične filmske priče koje zajedno stvaraju često ostaju upamćene po Depovim savršenim izvedbama „bartonovski“ ekstremnih likova, od suzdržanog čudaka Ikaboda Krejna, preko jezivo lucidnog Svinija Toda, pa sve do nekontrolisanog šeširdžije u Bartonovoj verziji čuvene „Alise u zemlji čuda“.

I sada, nakon toliko godina Dep i Barton sa nesmanjenim entuzijaznom nastavljaju da se igraju i eksperimentišu, ne dozvoljavajući nam da se naviknemo na njihove genijalne ludosti. Uvereni da nas od njih tek očekuju velika iznenađenja, vreme je da se podsetimo svih onih filmova zbog kojih ovaj tandem prosto moramo voleti.

 1. Edward Scissorhands“ (1990)
 2. Ed Wood“ (1994)
 3. Sleepy Hollow“ (1999)
 4. Corpse Bride“ (2005)
 5. Charlie and the Chocolate Factory“ (2005)
 6. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street“ (2007)
 7. Alice in Wonderland“ (2010)
 8. Dark Shadows“ (2012)
 9. Alice Through the Looking Glass“ (2016)

Photo: http://depoisdocinema.blogspot.com/

No Comments
Previous Post
26/08/2020
Next Post
26/08/2020

No Comments

  Leave a Reply