UMETNOST I KULTURA

MODA KAO UMETNIČKI PERFORMANS

Prvi koreni mode kao društvenog fenomena datiraju iz 17. veka. Moda je još tada tragala za lepim. Vremenom je postala sredstvo kreativnog izražavanja identiteta, ujedno i način da prezentujemo svetu ko smo. Odevanje je danas prva  slika koju dajemo o sebi. Odevni predmeti otkrivaju o nama psihološke karakteristike i ističu naš karakter. Slika koju prezentujemo odevnom kombinacijom zadobija veliku moć, jer imidž koji gradimo reflektuje naše emocionalne ili duhovne težnje.

Modni dizajneri danas kreiraju umetnost koja potrebuje čoveka kako bi bila kompletna. Moda u tom smislu postoji onoliko koliko postoji model kao njena inkarnacija. Tako moda postaje umetnost performanse. Model koji nosi određenu kreaciju uspostavlja nit između dizajnera i publike, dok publika traga za umetnošću koja će progovoriti o tome ko smo ili ko želimo biti. Moda koju nosimo kao odelo je umetnost koja postajemo.

Na modnim revijama se često ističe zaboravljeni koncept mode kao legitimne umetnosti. Poput lepih umetnosti i moda predstavlja izraz jednog vremena. Postala je način da se izraze kulturološke tendencije koje vladaju u društvu. Ona je ponekad i nesklad između onoga što želimo biti i onoga ko smo ustvari. Ruši predrasude i stereotipe, iskazuje bunt i pravi revolucionarnu promenu društva, stvarajući multikulturološki prostor. U modi je sve moguće, sve boje i razlike se podjednako vrednuju, u tom smislu različitost je vrlo cenjena i prihvatljiva pojava. Moda je zato granu umetnosti koja se poigrava sa nišim izgledom i menja nas, kako na nivou fizičkog izgleda, tako i na psihološkoj razini.

MODA KROZ VREME

Koko Šanel je inspirisana muškom garderobom svog doba, izrazila svoj buntovnički duh i pomirila mušku i žensku modu. Sa njom počinje period kada se žena odvažila da prvi put prošetala u pantalonama, što je do tada gotovo bilo nezamislivo.

Aleksandar Mekvin uspevao je da svojim kreacijama dotakne najdublje delove ljudske duše. Svoj duh i svoju energiju integrisao je u stvaralaštvo. Tako su modeli koji su nosili Mekvinove kreacije postajali živi izraz umetnosti.

Brend Gucci je stvorio najveću listu proizvoda i najskuplji je modni brend na svetu.

Urednica Vogue časopisa, Anna Wintour je svojim zalaganjem i novim idejama pomerila granice mode. Zahvaljujući njenom angažovanju danas se mnogi kostimi svrstani u umetničku kolekciju i deo su postavke najvećeg muzeja umetnosti u Njujorku – Metropolitan Museum of Art.

Moda kao umetnički performans je našla svoj prostor na filmu i televiziji,  u pozorištu i  književnost, koji se ne mogu zamisliti, ni osmisliti bez kostima kao važnih elemenata.

Zato je moda jedna velika umetnička pozornica na kojoj igrate, a da ne morate da izgovorite ni reč.  

No Comments
Previous Post
09/12/2018
Next Post
09/12/2018

No Comments

    Leave a Reply