ŽIVOT I STIL

PSIHOLOGIJA BOJA U DOMU: UTICAJ BOJA NA RASPOLOŽENJE

Boje imaju široku primenu u gotovo svakoj sferi čovekovog postojanja. Dokazano je da ostvaruju različite uticaje na telo i um pojedinca. Psihologija boja je posebna grana psihologije koja se bavi izučavanjem ljudskih emocija nastalih usled komunikacije sa bojama.

PSIHOLOGIJA BOJA

Percepcija boja u najvećoj meri zavisi od posmatrača. Različite reakcije i doživljaji pojedinca imaju za rezultat drugačije emocionalne ishode. Boje zidova prostorije u kojoj boravite tokom dana, mogu delovati na mentalno i emotivno stanje. Pored psihološkog efekta, boje utiču i na fizičku snagu čoveka. Nije svejedno kojim tonovima ćete osvežiti životni prostor i koje boje će naći mesto na zidovima vašeg doma.

UTICAJ BOJA NA RAPOLOŽENJE

Naranžasta, zelena i žuta boja potiču iz prirode i kao takve imaju najbolji efekat na ljudsku psihu i fizičko stanje. Narandžasta je boja optimizma, žuta podstiče aktivnost i komunikaciju, dok zelena utiče na kreativnost. Zbog svoje svetle note izvori su pozitivne energije, a kao simboli prirode povoljno utiču na zdravlje. Iako su preporučljive za sve prostorije, najpogodnije su za kuhinjski prostor i trpezariju, jer najviše deluju na metabolizam, podstičući apetit.

Siva i bela su najprikladnije za radni prostor. Iako ih ne smatraju bojama njihov uticaj se ne sme zanemariti. Relaksirajući efekat bele i sive ima i te kako uticaj na procese u mozgu, pažnju, pamćenje i koordinaciju. Smatra se da siva pogodna za koncentraciju tokom određenih umnih aktivnosti. Ove boje su izvori snage i moći.

Ljubičasta je nežna, u isto vreme mistična i dramatična boja. Uticajna je na promene emocionalnog stanja, izaziva depresiju i anksioznost. Zbog lošeg efekta koji ima na psihološko stanje čoveka, ne preporučuje se za zidove spavaće ili dnevne sobe, ali je zbog prefinjenosti pogodna kao boja detalja i ukrasnih elemenata, koji će razbiti monotoniju prostora i dati notu raskošnosti.

Crvena se smatra jednom od najatraktivnijih boja. Asocira na ljubav, krv i ruže, ipak zbog svoje energičnosti nije pogodna za prostorije. Stimuliše razdražljivost i nervozu, zamara i stvara glavobolje, nepogodna za oči i utiče na povećanje krvnog pritiska. Ne preporučuje se za zidove prostorija, ali se smatra bojom uspeha i jednom od najuticajnijih u marketinškoj komunikaciji. Često se može primetiti kao pozadinska boja kampanja, reklama, brendova, a i oni najslavniji jednom godišnje spuste svoje stopalo na tepih crvene boje.

Plava boja je boja smirenosti. Elegantnost, nežnost i blagost plave boje opuštajuće deluju na mišiće, a podstiču i miran san. Za razliku od crvene koja utiče na povećanje krvnog pritiska, plava boja deluje na snižavanje krvnog pritiska i smanjenje srčane frekvencije. Kao umirujuća boja preporučuje se za spavaće sobe i kupatila.

No Comments
Previous Post
07/12/2018
Next Post
07/12/2018

No Comments

    Leave a Reply