ŽIVOT I STIL

NEUROBIK: KAKO POBOLJŠATI MENTALNU SNAGU

Mentalna snaga i izdržljivost čoveka vremenom opadaju. Smanjene funkcije mozga za posledicu mogu imati: teže pamćenje, slabu moć zapažanja, rasejanost, zaboravnost. Prema brojnim istraživanjima loše životne navike, u najvećoj meri, utiču na mentalne promene.

Naučnici tvrde da je mentalna snaga uticajna na polju smanjenja stresa i napetosti, ponekad i na polju kontrole bolesti. Tehnika vežbanja mozga poznata kao neurobik, sastoji se iz primene niza vežbi za poboljšanje intelektualnih sposobnosti. U ovom procesu vežbanja aktiviraju se: čulo sluha, mirisa, dodira, vida, ukusa, kao i šesto čulo – emocija.

MIRIS JUTRA

Izbegavajte već ustaljene mirise. Tako, na primer, jutarnje ispijanje kafe stvara asocijativnu veze između jutra i kafe. Preterano vezivanje za određene mirise u određeno vreme utične na smanjenje efikasnosti mozga. Unesite nove i drugačije mirise u vaše jutro. Miris sveća ili eteičnih ulja za razbuđivanje će efikasno delovati na vaš mozak i stvaranje veze s drugim poznatim mirisima.

PUTEVI

Pobrinite se da se put od kuće do posla ili do posla do kuće ne svede na jednu rutu. Kada ste u procesu hodanja aktivacija čula je znatno veće od vožnje kolima. Ovo nije uvek moguće, pogotovo ako je posao udaljen i prevozno sredstvo je neizbežno. Zato koristite svaki momenat kada ste u mogućnosti da pešačite.

SVEŽ VAZDUH

Provetravajte prostorije češće. Svez vazduh kao i mirisi koji dolaze s polja pomožu aktivaciji mozga.

VEŽBA SLEPIH

Pokušajte da žmurite dok radite po kući, dok palite auto, dok se tuširate u kupatilu i slično. Ovo je odlična vezba snalaženja u mraku, koja pomože mozgu da napravi mrežu pokreta, koristeći čulo dodira i memoriju. Tuširanje zatvorenih očiju pomaže aktiviranju ostalih čula i delova mozga.

IZGLED PROSTORA

Menjajte izgled prostora u kom boravite. Pomerite stočić na drugu stranu sobe, okrenite fotelju ili promenite boju zavesa. Ovo pomaže da mozak stvori nove doživljaje u svakodnevnom prostoru. Na ovaj način pomažete umu da formira novu mentalnu kartu.

ŠAH

Igrajte šah. Šah je odlična igra koja razvija memoriju i logičnu sferu moyga. Postavite šahovsku tablu u hodnik vašeg stana tako da ko god prođe hodnikom može da zastane, porazmisli i povuče naredni potez. Ovo je igra u kojoj povremeno uključujete svoju moždane vijuge, a u kojoj nema ni pobednika, ni gubitnika.

FOTOGRAFIJE VOLJENIH

Odlična vežba koja podstiče mentalno razvijanje jeste okretanje fotografija. Ako imate fotografije u radnom prostoru ili dnevnom boravku okrenite ih. Povremeno posmatrajte poznate ličnosti iz druge perspektive.

ODEVNI KOMADI

Odelo i te kako utiče na stanje duha. Probudite kreativnost vašeg uma smišljanjem novih odevnih kombinacija. Pokušajte da iznesete ono što se inače ne biste usudili. Mozak voli i čudno i neusklađeno i nesrazmerno.

MIR I TIŠINA

Postarajte se da obroke imate u tišini. Fokusirajte se na unutrašnji mir. U tome vam mogu pomoći mirisi hrane koji su oko vas. Pronađite vezu između mirisa obroka i vašeg duševnog stanja.

NEDELJNI MENI

Budite kreativni i napravite nedeljni meni. Svaki član porodice bi trebalo podjednako da utiče na kreiranje liste nedeljnih obroka i da odluči šta bi trebalo da se nađe na nedeljnom meniju. Svakoga dana spremite hranu po želji drugog člana. Fokusirate se na miris i ukus hrane koju ostali članovi porodice vole. Pokušajte da pronađete šta je to zaista specifično i lepo u hrani koju biraju drugi.

RUČAJTE PRISTIMA

Jedite prstima, umesto priborom. Ruke se smatraju najdragocjenijim organom delovanja. Ručanje prstima dodatno deluje na razvijanje čula dodira, ali i na ukus hrane.

HOBI

Istražujte! Učenje uvek treba da bude izazov. Potražite novu zanimaciju i  kreativni pravac. Izbor je veliki: vajarstvo, joga, slikanje, kuvanju, šivenje, razboj, kaligrafija, dekupaž, sport itd. Razmislite u kom pravcu biste voleli da koračate.

JOŠ NEKI KORISNI SAVETI:

 • Sve što je novo i uzbudljivo mozgu pobuđuje znatiželju, ali i njegovu aktivnost
 • Jedite za večeru ono što obično jedete za doručak
 • Večerajte uz svetlost sveće
 • Radite kućne poslove uz muziku
 • Koncentrišite se na ukuse i mirise
 • Promenite mesto na kom obično sedite tokom obroka, na sastancima ili u dnevnom boravku
 • Promenite prodavnicu u kojoj obično kupujete
 • Prihvatite izazove, jer se mozak najbrže aktivira kada ne zna rešenje, ni šta tačno treba da radi

Postoji bezbroj neurobik vežbi. Jednostavno poigrajte se i pronađite onu koja najviše prija vašem mozgu.

No Comments
Previous Post
December 5, 2018
Next Post
December 5, 2018

No Comments

  Leave a Reply

  Instagram

  • Epiteti “fenomen pop kulture” i “otac modernog Holivuda” u slučaju reditelja Stivena Spilberga (Steven Spielberg) su više nego zasluženi. Ozbiljan umetnik i veliki zabavljač, likom i delom predstavlja jednu od najvažnijih figura u filmskoj istoriji. 🔛 link u opisu profila #artademik #spilberg #filmovi #umetnost #kultura #art #film #movies #director
  • RETROSPEKTIVA SPILBERGOVE MAGIJE 🔛 link u opisu profila #spilberg #filmovi #retrospectiva #umetrost #artademik
  • ČAVELA VARGAS - link u opisu profila #artademik #magazin #umetnost #kultura #cavelavargas #chavelavargas #muzika
  • VESTERN U DOBA ANDROIDA na artademik.com
  • VESTERN U DOBA ANDROIDA by @maja.maki.mara.svejedno Žanr koji je predstavljao simbol Holivuda stvorio je najveće glumačke zvezde i najviše je doprineo popularizaciji filmova širom planete. 50-tak godina nakon tog “zlatnog doba” vestern gotovo i da ne postoji, ili je sveden na nivo eksperimentalnih projekata. 🔛 LINK ka tekstu U OPISU PROFILA #artademik #western #filmovi #holivud #hollywood #filmskaindustrija
  • Link ka tekstu u opisu profila 🔛 U CENTRU ZBIVANJA - ARSENAL FEST 09 #arsenalfest #festival #kragujevac #knezevarsenal #fest09