ŽIVOT I STIL

NEUROBIK: KAKO POBOLJŠATI MENTALNU SNAGU

Tehnika vežbanja mozga ili fitnes za mozak u svetu je poznat kao neurobik. Neurobik podrazumeva primenu niza vežbi za poboljšanje intelektualne sposobnosti. U ovom procesu vežbanja aktiviraju se sva čula.

Mentalna snaga i izdržljivost čoveka vremenom opada. Smanjenje funkcije mozga za posledicu može imati: teže pamćenje, slabiju moć zapažanja, rasejanost, zaboravnost. Prema brojnim istraživanjima loše životne navike su jedan od najvećih ugrozitelja mentalne izdrživosti.

Naučnici tvrde da mentalnom snagom može da se utiče na smanjenje stresa i napetosti, ponekad i kontrolu bolesti. Tehnika vežbanja mozga, neurobik, sastoji se iz primene niza vežbi za poboljšanje intelektualne sposobnosti. U ovom procesu vežbanja aktiviraju se: čulo sluha, mirisa, dodira, vida, ukusa, kao i šesto čulo – emocija.

NOVI MIRIS JUTRA

Svako ima svoje jutranje rituale. Na primer, jutarnje ispija kafu stvara asocijativne veze između jutra i kafe. Preterano vezivanje za određene mirise u određeno vreme utične na smanjenje efikasnosti mozga. Unesite nove i drugačije mirise u vaše jutro. Miris sveća ili eteičnih ulja za razbuđivanje će efikasno delovati na  mozak i stvaranje veze s drugim poznatim mirisima.

PUTEVI

Pobrinite se da vam se put od kuće do posla ili do posla do kuće ne svede na jednu rutu. Kada ste u procesu hodanja aktivacija čula je znatno veće od vožnje kolima. Ovo nije uvek moguće, pogotovo ako je posao udaljen i prevozno sredstvo je neizbežno, zato koristite svaki momenat kada ste u mogućnosti da pešačite.

SVEŽ VAZDUH

Provetravajte prostorije češće. Svez vazduh kao i mirisi koji dolaze s polja pomožu u aktivaciji mozga.

VEŽBA SLEPIH

Pokušajte da zmurite dok radite po kući, dok palite auto, dok se tuširate u kupatilu itd. Ovo je odlična vezba snalaženja u mraku, koja pomože mozgu da steknete izvesne asocijativne mreže, koristeći čulo dodira i memoriju. Tuširanje zatvorenih očiju pomaže aktivaciji ostalih čula i delova vašeg mozga.

IZGLED PROSTORA

Menjajte izgled prostora u kojem boravite. Pomeritre stočić na drugu stranu sobe, okrenite fotelju ili promenite boju zavesa. Ovo pomaže da vaš mozak aktivira čula za nove doživljaje u svakodnevnom prostoru. Na ovaj način pomažete umu da formira nove asocijativne puteve i stvori novu mentalnu kartu.

ŠAH

Šah je odlična igra koja razvija memoriju. Postavite šahovsku tablu u hodnik vašeg stana tako da ko god prođe hodnikom može da zastane porazmisli i povuče naredni potez. Ovo je igra u kojoj povremeno uključujete svoju moždane vijuge, a u kojoj nema ni pobednika, ni gubitnika.

FOTOGRAFIJE VOLJENIH

Odlična vežba koja podstiče mentalno razvijanje jeste okretanje fotografija. Ako imate fotografije u radnom prostoru ili dnevnom boravku, okrenite ih. Povremeno posmatrajte poznate ličnosti iz druge perspektive.

ODEVNI KOMADI

Odelo i te kako utiče na stanje duha. Probudite kreativnost vašeg uma smišljanjem novih odevnih kombinacija. Pokušajte da iznesete ono što se inače ne biste usudili. Mozak voli i čudno i neusklađeno i nesrazmerno.

MIR I TIŠINA

Postarajte se da obroke imate u tišini. Fokusirajte se na unutrašnji mir. U tome vam mogu pomoći mirisi hrane koji su oko vas. Pronađite vezu između mirisa obroka i vašeg duševnog stanja.

NEDELJNI MENI

Svaki član porodice bi trebalo podjednako da utiče na kreiranje liste nedeljnih obroka i da odluči šta bi trebalo da se nađe na nedeljnom meniju. Svakoga dana spremite hranu po želji drugog člana. Fokusirate na miris i ukus hrane koju ostali članovi porodice vole. Pokušajte da pronađete šta je to zaista specifično i lepo u hrani koju biraju drugi.

RUČAJTE PRISTIMA

Jedite prstima, umesto priborom. Ruke se smatraju najdragocjenijim organom delovanja. Ručanje prstima dodatno deluje na razvijanje čula dodira, ali i na ukus hrane.

HOBI

Učenje uvek treba da bude izazov. Potražite novu zanimaciju i razvijate se u kreativnom pravcu. Izbor je veliki: vajarstvo, joga, slikanje, kuvanju, šivenje, razboj, kaligrafija, dekupaž, sport itd. Razmislite u kom pravcu biste voleli da se razvijate.

JOŠ NEKI KORISNI SAVETI

  • Sve što je novo i uzbudljivo u vašem mozgu pobuđuje znatiželju, ali i njegovu aktivnost
  • Jedite za večeru ono što obično jedete za doručak
  • Večerajte uz svetlost sveće
  • Radite kučne poslove uz muziku
  • Koncentrišite se na ukuse i mirise
  • Promenite mesto na kojem obično sedite tokom obroka, na sastancima ili u dnevnom boravku
  • Promenite prodavnicu u kojoj obično kupujete
  • Prihvatajte izazove jer se mozak najbrže aktivira kada ne znam rešenje, ni šta tačno treba da radi

Postoji bezbroj neurobik vežbi. Pronađite onu koja vam najviše odgovara

No Comments
Next Post
05/12/2018

No Comments

    Leave a Reply