GLUVA SOBA

DOKTORE, IMA LI LEKA? – PETAR BOŽOVIĆ

Petar Božović

„Funkcija pisca sastoji se u tome da svakog upozna sa svetom, tako da niko ne može smatrati sebe nevinim“, reči su velikog Sartra. Tu funkciju možemo, u većoj ili manjoj meri, primeniti i na sve ostale grane umetnosti.

Doktor glume, Petar Božović (1946), svojim otrežnjujućim glumačkim prosedeom već cirka pedeset i dve godine (od svoje prve uloge u filmu „Ima ljubavi, nema ljubavi“ iz 1968.) nedvosmisleno potvrđuje da istinitost umetničkog prikaza ne zavisi od dopadljivosti estetskog izraza, već od eksplozivnosti onog nezavisnog i najdubljeg unutrašnjeg razumevanja spoljašnjih stvari i pojava. Upravo zato mi Božoviću kao glumcu uvek bespogovorno verujemo, bilo da nam se obraća kao „doktor za ljubavne probleme“ u roli iz „Čekaj me ja sigurno neću doći“, ili, kao u ovom slučaju, Valensa iz filma „Noć u kući moje majke“.

Pravi umetnik se nikad ne trudi da nas zabavi (ili tek ponekad, fore radi), već da iz temelja prodrma ležerne osnove našeg bića, tako da niko nad i pod sobom ne može zanemariti seizmološku senku sumnje.

Tekstove iz rubrike GLUVA SOBA možete pratiti i na Facebook stranici Uvećanje.

Foto: https://winestyle.rs/

No Comments
Previous Post
22/10/2020
Next Post
22/10/2020

No Comments

    Leave a Reply