ŽIVOT I STIL

ZAVIRITE U DOM FRIDE KAHLO

Frida Kahlo

Dom Fride Kahlo smešten je u jednom od najstarijih i najlepših kvartova Meksiko Sitija. Četiri godine nakon smrti slikarke, 1958. godine, pretvoren je u muzej otvoren za posetu. Danas je to jedan od najpopularnijih muzeja u glavnom gradu Meksika. Muzej Fride Kahlo, popularno poznat kao Casa Azul „Plava kuća“, čuva lične predmete koji otkrivaju privatni univerzum najslavnije umetnice latinske Amerike. Plava kuća sadrži i neka od najznačajnijih slikarevih dela: „Živeo život“ (1954), „Frida i carska operacija“ (1931) i „Portret mog oca Vilhelma Kaloa“ (1952), ali se osim umetničkog sadržaja nalaze i originalni nameštaj, private stvari i meksička narodna umetnost.

Kada je Frida Kahlo umrla, 1954. godine, Diego Rivera zaključao je odeću svoje žene u kupatilo. Sledeće godine poklonio je kuću Meksiko Sitiju, uključujući i njen sadržaj. Odeća slavne umetnice – više od 300 šalova, bluza četvrtastog oblika i dugih, lepršavih suknji – ostala je pod ključem. Tek 2012. godina, njena odeća je oslobođena i sada je deo postavke muzeja.

Imajući u vidu to da nam je 2020. godina oduzela mogućnost da putujemo, Meksikanci su nam otvorili virtuelni prostor kako bismo iz kutka svog doma zakoračili u svet ove slavne umetnice.

Dom Fride Kahlo možete posetiti OVDE.

No Comments
Previous Post
07/10/2020
Next Post
07/10/2020

No Comments

    Leave a Reply