RAZGOVOR

MARKO LOUIS – KAD RITAM ZAGREBE PO EMOCIJAMA

Jedan od naših najtalentovanijih muzičara, Marko Louis, zapostavio je na trenutak svoje mnogobrojne obaveze i izašao nam u susret za jedan kratak, neformalan intervju. Privatno odmeren, duhovit, gospodskih manira i sa obema nogama na zemlji, a na sceni… Eh, na sceni. Ko god je sebe počastio bar jednim njegovim koncertom mogao je da se uveri u teško dohvatljiv nivo talenta kojim raspolaže. Zarazan tekst ispevan savršenom dikcijom i sliven, nekonvencionalan ritam, uz ekplozivne nastupe koji vas prosto odlepe od kože, rekli bismo, zaštitni je znak ovog muzičkog stvaraoca. Ako ste ljubitelj/ka romantike, a pritom volite da vezujete um i telo dobrim beath-om, možda ćete baš na nekom od sledećih nastupa Marka Luisa pronaći deo sebe koji vam je nedostajao.  A Marko…  

… Rođen si u Minhenu, ali si izabrao da živiš u Beogradu. Šta je to što voliš kod ovog grada, a šta ti, eventualno, smeta?

Ceo život mi je bila želja da živim u Beogradu. Da li je to bilo zbog košarke, prijatelja, nostalgije koju sam nasledio od mojih roditelja, ili nečeg drugog, tek, ovaj grad me je oduvek neodoljivo privlačio.

Volim Beograd zato što ovde jedino mogu da radim ono što volim. Volim Beograd zato što je kroz istoriju poprimio mnoštvo kulturnih uticaja, ali, pre svega, mislim da bi mi jednostavno nedostajao da ne živim ovde. Suludo je ne težiti nečemu što ti već samo po sebi nedostaje.

Da li pamtiš trenutak kada te muzika „uzima pod svoje“? Kada si se, da tako kažem, zarazio muzikom?

Ne pamtim taj trenutak pošto sam bio mnogo mali. Sećam se da me je ritam pratio 24 sata. Do koje mere je to išlo najbolje govori podatak da su me u osnovnoj školi često izbacivali sa časa pošto sam konstantno lupao ritam po stolu ili zubima.

Da li si oduvek znao da je muzika tvoj život, ili si imao i neke druge planove?

Kada sam bio baš mali uvek sam hteo da postanem bubnjar i perkusionista. U pubertetu sam napustio muziku i upoznao svoju prvu pravu ljubav, a to je košarka. Sa dvadesetdve godine ponovo sam se vratio muzici kako bih mogao da finansiram svoj zivot i studije. Tada sam se iznova zaljubio u muziku i vrlo brzo sam znao da će muzika igrati ogromnu ulogu u mom zivotu.

Šta privatno slušaš?

Najviše volim muziku koja ima uticaj soula, ali slušam i mnoge druge žanrove: od orijentalnog, latino,  pa do pop muzike sa radija koja mi se sviđa.  

Kažu da je pevanje davanje jednog dela sebe. Koji ti deo sebe daješ?

Pa ja mislim da su to intimne emocije koje, kada pevam, delim sa publikom koja me sluša. Tu nema laži i foliranja, sve je na dlanu.

Tvoje pesme najčešće govore o ljubavi. Da li je pevanje o ljubavi svojevrstan društveni angažman?

Apsolutno! Ne mogu da kažem da to radim planski i organizovano, ali volim kada pozitivno utičem mojom muzikom.

Može li muzika da menja „stvari“?

Muzika je veoma kompleksan ljudski produkt koji direktno utiče na mozak. Kada se izvodi, muzika  izaziva eksploziju svih receptora, a to pokreće čoveka iz pasivnog u aktivno stanje, makar samo i u mislima. Zbog toga verujem da muzika može da menja “stvari”.

Poznat si po mnogobrojnim duetima koje praviš sa domaćim i regionalnim autorima. Na koji duet si posebno ponosan i zašto?

Posebno sam ponosan na duet sa mojom sestrom Majom. Pesma “Svet je tvoj” je jedan potpuno novi zvuk. Mnogo sam ponosan na tu pesmu i na naše stvaranje i druženje uz tu pesmu. Da ne zanemarim saradnju i sa Božom Vrećom, koja je iz pesme u pesmu uvek nov izazov.

Sa kim bi voleo da napraviš saradnju (domaći i strani autori)?

Domaći: Senidah. Strani: Mayra Andrade, Xavier Naidoo…

Šta poduzimaš da ti glas ostane tako moćan? Piješ li živa jaja?

(Smeh) Jaja stvarno pomažu. Time sam se uglavnom koristio u počecima. Glasne žice nisu mogle da isprate nagli tempo nastupa, pa sam morao da se “dopingujem” živim jajima. (Smeh) Ali najbolji lek je spavanje.

Tvoj muzički stil je originalan i prepoznatljiv. Da li ipak nekad razmišljaš da ga radikalizuješ?

Ne, ne razmišljam o tome.

Šta najčešće pevaš pod tušem?

Hmmm… Pa često pevušim neke nove melodije koje su mi u glavi i pesme koje slušam u tom trenutku.

Imam informaciju da dobro kuvaš…

Više volim da jedem nego da kuvam, ali znam nekad da improvizujem neku dobru klopu. Ne mogu baš da tvrdim da sam dobar kuvar, ali mogao bih da budem ako bih više vezbao. (Smeh)

Koju životinju najviše voliš? Zašto ne snimiš pesmu o njoj?

Kada sam bio mali najviše sam voleo geparda, zbog njegove brzine i gracioznosti. Ko zna, možda jednog dana napišem pesmu o gepardu: O geparde, o geparde… (Smeh)

Kako biraš teme za svoje pesme? Izmišljaš li sadržaj shodno rimama, ili sve ima veze sa tvojim životom?

Nekada su to moje priče ili, tek, metafore na moja iskustva. Često pustim da moja muzika utiče na koautora koji sa mnom piše tekst, pa se iz toga nekad izrodi čista lirska tema, a nekad to bude tema iz grčke mitologije.

Koliko ti treba vremena da napraviš pesmu i kroz koje sve faze tada prolaziš?

Zavisi. Ja sam tu veoma brz i brzo donosim odluke. Ako mi se nešto sviđa ja to iskoristim, ne pokušavam da nađem nešto bolje. Što bih trazio nešto “bolje” ako mi se “ovo” sviđa. Volim da gradim pesmu slikarskom tehnikom. Na početku se ne nazire finalni proizvod, ali vremenom se delo samo iskristalizuje. Najviše volim fazu kada mislim da sam izgubljen i da nema izlaza. To je znak da će svaki čas nešto da se desi i da pesma dobija svoj karakterističan oblik.

Sa čim bi uporedio jačinu svoje koncentracije dok pevaš/nastupaš?

Sa onom jačinom koncentracije kao kada sanjam.

Šta je najluđe što ti se desilo na nekom tvom koncertu?

Imao sam davno nastup u jednom restoranu i imao sam problem da nađem intonaciju, odnosno da nađem pravi ton za početak pesme. Uvod je trajao kao večnost! Sav sam se bio preznojio, da bi me na kraju spasio gitarista tako što nas je uveo u drugi deo pesme. Bio sam toliko nervozan da sam bio spreman da pobegnem.

U poslednje vreme sve češće nastupaš van granica naše zemlje. Gde bi voleo sledeće da nastupiš?

Voleo bih da nastupam svuda po svetu. Neka sledeća destinacija bude, recimo, Portugal.

Neki muzičari vole da nastupaju pred velikim brojem ljudi, drugi, pak, pred manjim brojem, u intimnijoj atmosferi. Koji je tvoj idealan broj?

Sve ima svoje. Možda više volim da pevam pred većim brojem ljudi, ali najlepše je kada je šareno. Jednom ovako jednom onako.

Šta ti je bliže: izražavanje kroz muziku ili kroz stihove?

Kroz muziku.

Da smak sveta treba da nastupi svakog trenutka, koju bi pesmu zapevao?

Stevie Wonder „I never dreamed you’d leave in summer“.

Savremena muzička scena je mreža svega i svačega; spajaju se stilovi, instrumenti, mašine i ljudi… ranije nezamislivi u svojoj sintezi. U kojim pravcima misliš da će se muzika dalje razvijati?

Pa u suštini se vraćaju stari muzički trendovi koji se mešaju i tu nema više granice. Uskoro će se vratiti i 2000-te godine, pa se vraćaju 2010-e u kombinaciji sa 1917-om godinom. Danas bukvalno nema granica. Ide sve sa svim. Samo je pitanje interpretacije i originalnosti.

Kako zamišljaš nastavak svoje karijere?

Voleo bih da nastupam pred puno ljudi i da delim svoje pesme sa njima. Lepi koncerti na lepim lokacijama. Da radim na mojim novim pesmama, da snimam albume i eventualno muziku za filmove. Voleo bih da sve radim kao sada, samo na još višem nivou.

Krećeš se muzičkim vodama, da li imaš našim čitaocima da preporučiš neko ime manje poznato javnosti? Drugim rečima, čiju svirku, po tvom mišljenju, ne smemo da propustimo?

Jordan Rakei, Masego, Anderson Paak, Mayra Andrade… Takođe, preporučujem da posetite Musicology session što Bitef Art Cafe organizuje. Tamo uvek budu veoma dobri koncerti.

No Comments
Previous Post
May 30, 2019
Next Post
May 30, 2019

No Comments

    Leave a Reply

    Instagram

    Instagram did not return any images.