ŽIVOT I STIL

URBANA LEGENDA LONDONA: GROBNICA HANE KURTOJ ILI VREMEPLOV

Grobnica Hane Kurtoj

Groblja, mesta gde nastaju priče o duhovima i drugim bićima koja ne pripadaju svetu živih. U zemljama Zapadnog sveta, ove priče “ožive“ za Noć veštica, a kod nas kada se neko usudi da u toku u noći pošteno isprepada grupu prijatelja.

Jedno groblje u Londonu, postalo je središte urbane legende, koju ne čine priče o duhovima, niti su akteri deo priče iz naučne fantastike. Grobnica Hane Kurtoj nalazi se u centru pažnje priče o putovanju kroz vreme, mitu o drevnom Egiptu i teleportovanju.

Najveća grobnica na groblju Brompton u Londonu, pripada Hani Kurtoi i njenim dvema kćerkama. Pre nego što ispričamo priču o urbanoj legendi Londona, prvo ćemo se upoznati sa Hanom Kurtoj.

KO JE BILA HANA KURTOJ?

Rođena 1784,  godine, Hana Piters je kao mlada devojka radila na imanju bogatog trgovca, Džona Kurtoja. Sa samo trideset godina, nasledila je ogromno bogastvo, kao i prezime Kurtoj. Bila je opčinjena pričama o Egiptu, ikonografiji i astrologiji. Tome je još više doprineo Džozef Bonomi. Umrla je 1849. Godine i sahranjena je na groblju Brompton u Londonu, u specifičnoj grobnici, koja je bila obeležena egipatskim hijeroglifima i motivima, a na njenom vrhu nalazila se piramida.

Grobnicu su projektovali i izgradili Džozef Bonomi i Semjuel Alfred Vorner.

Ova neobična grobnica ponovo će privući pažnju javnosti kada se pojavila na naslovnoj slici albuma muzičara Drua Malholanda, preimenovana u “Kurtoj vremeplov.“

KO SU BILI DžOZEF BONOVI I SEMJUEL ALFRED VORNER?

Džozef Bonomi bio je poznati egiptolog, umetnik, vajar i kustos. Bio je jedan od prvih koji je uspeo da dešifruje neke od hijeroglifa koji su pronađeni u Dolini kraljeva. Navodno, Bonomi je otkrio tajnu za putovanje kroz vreme tokom jedne od svojih ekspedicija u Egiptu.

O Semjuelu Vorneru postoje različite informacije, za jedne bio je ludi genije, dok je za druge bio ništa drugo osim običnog prevaranta.

Njih dvojica uspeli su da ubede Hanu da finansira njihov tajni projekat – izgradnja grobnice koja bi zapravo bila vremeplov. Ključ za otvaranje ovog projekta je izgubljen, a iza ogromnih vrata Londonu je preostala samo priča u koju i danas veruje – putovanje kroz vreme.

Grobnica je završena 1853. godine. Zašto je bilo potrebno četiri godine da se grobnica završi? Šta se dešavalo u međuvremenu? Da li je pomenuti dvojac prevario misterioznu Hanu Kurtoj zbog novca? Ostaće doživotno misterija.

No Comments
Previous Post
16/07/2020
Next Post
16/07/2020

No Comments

    Leave a Reply